dulev
Super Moderator

Registered: 29-3-2006
Member Is Offline
|
posted on 19-11-2009 at 07:40 AM |
|
|
tty 1.0.1 GNU/Linux USB
Ako se jos niste upoznali sa tty GNU/Linux-om, tada prvo procitajte README.
USB verzija stize sa dve velicine imidza: 2
i 4GB.
Ako je vasa fles memorija (USB/SD/MMC/...) nekog drugog kapaciteta, moracete posle raspakivanja imidza posegnuti za npr. gparted-om da bi
iskoristitili sav slobodan prostor svoje fles memorije. Velicina samog fajlsistema je oko 1.2GB, sto znaci da minimalni fles disk treba da bude 2G.
U konzoli raspakujte arhivu:
| Code: | | tar xvjf tty-x.y.z-USB-nG.img.tar.bz2 |
Kao rezultat dobicete tty-x.y.z-USB-nG.img imidz fajl od nG (2G ili 4G).
Pretpostavimo da je vasa USB memorija na /dev/sdc:
| Code: | | sudo dd if=tty-x.y.z-USB-nG.img of=/dev/sdc |
Obratite paznju da se imidz MORA preslikati na CEO UREDJAJ, odnosno sdc!
Nikako na particiju sdc1, sdc2,... ili slicno!
... i to je to.
Podizanjem sistema sa USB-a, isti ce se ponasati kao da ste ga podigli sa lokalnog HD-a. Naime, ceo fajl sistem ce vam biti RW dostupan. Ujedno, svi
lokalni fajl sistemi sa xFAT, NTFS i ext particijama bice RW mauntovani u /mnt direktorijumu (kao i
kod CD/DVD verzije). Samim tim, sistem mozete konfigurisati/prilagoditi vasim potrebama i za ubuduce.
Sistem se podize pomocu grub menadzera sa particije cija je labela "tty-x.y.z", tako da u slucaju
promene labele istu promenu treba uraditi i u /boot/grub/menu.lst.
Direktorijum /var/log ce se puniti tokom rada i s vremena na vreme bi ga trebalo "ocistiti".
Ono sto vam nikako ne preporucujem je dodavanje novih deb paketa. Dobar deo paketa iz lenny/sid repozitorijuma je prepakovan i prilagodjen za etch-a.
Nazalost, vecinu tih paketa sam odradio na "quick & dirty" nacin, tj. ime paketa za etch je potpuno istog imena kao i paketi u lenny/sid-u. Oni
trenutno nisu nigde i nece biti nigde dostupni na netu. Sa sledecom verzijom (koja ce biti bazirana na lenny/sqeeze) bice i repozitorij sa svim
"nestandardnim" paketima. U principu, uvek mozete probati instalisati neki deb paket sa etch-ovog repozitorija, ali racunajte na mogucnost pojave
"dead-lock" problema sa medjuzavisnostima. Pre svakog takvog pokusaja, obavezno prvo bekapujte sistem:
| Code: | | sudo dd if=/dev/sdb of=moj_imidz.img |
|
|
|
karibo
Redovni korisnik

Registered: 31-3-2008
Member Is Offline
Mood: Redovno korisnichko raspolozenje
|
posted on 19-11-2009 at 07:11 PM |
|
|
Iako nema veze sa temom, ali ovo bi moglo biti uputstvo da se nachini imidz i cijelog "/" postojeceg sistema koji bi kasnije mogao posluziti kao
brz nachin instalacije sistema sa nekog od lokalnih diskova. Grijeshim li?
|
|
|
dulev
Super Moderator

Member Is Offline
|
posted on 20-11-2009 at 07:55 AM |
|
|
Uopste ne gresis. 
Na slican nacin je i napravljen tty, s tom razlikom sto je umesto dd koristen tar, tj. bilo je malo vise "rucnog rada".
|
|
|
karibo
Redovni korisnik

Registered: 31-3-2008
Member Is Offline
Mood: Redovno korisnichko raspolozenje
|
posted on 22-11-2009 at 04:31 PM |
|
|
A ja se toliko vremena zezao sa potragom za nechim poput Ubuntuovog ili Mintovog Remastarsys-a.
Jednom mi je jedan tvoj sugradjanin, i mogu reci moj dobar drugar, Meka, objashnjavao i to sa tarovanjem. Bilo je tu nekih koraka i akcija koje mi ni
tada ni sada nisu jasne (npr. bind -o, koji ni dan danas nisam skontao chemu sluzi, chroot...).
Ukratko, ako se vec vichan u tome i naravno, ako imash vremena da napishesh neshto o tim stvarima, vjerujem da bi vecini ljudi ovdje dobro doshlo.
Npr. da otvorish za to temu u odjelu Administracija, a ja tada ne bih trpao te zakljuchke i ideje u nesrodne teme.
Super Moderatoru nije teshko da prebaci ovaj post u odgovarajuci dio Foruma.
|
|
|
dulev
Super Moderator

Member Is Offline
|
posted on 23-11-2009 at 09:31 AM |
|
|
| Quote: | Originally posted by karibo
... ako imash vremena da napishesh neshto o tim stvarima, vjerujem da bi vecini ljudi ovdje dobro doshlo. |
I ja verujem.
Najveci problem je sa vremenom. Kada bude njega, bice i svega. 
Do tada moze se pogledati Kloniranje hdd-a i
particija , gde je veci deo te problematike vec opisan.
|
|
|